Wat is een blisterverpakking?

Iedereen neemt wel zo nu en dan medicijnen zoals paracetamol of ibuprofen. Of koopt geluidsoordopjes in de elektronica winkel met een verpakking die aan het rek hangt. Dit soort verpakkingen hebben altijd aantrekkelijke en speciale vormen. Deze verpakkingen hebben de naam blisterverpakking. Bij medicijnen krijgt het ook wel de naam doordrukstrips. Bij de meeste doordrukstrips van medicijnen zit een aluminiumlaagje waardoor deze blisterverpakking van het plastic afval wordt gescheiden. Ze worden uit het plastic afval gehaald en alsnog verbrand.


Voordelen van een blisterverpakking

Blisterverpakkingen bestaan uit thermoplastische materialen. De redenen om voor dit soort materiaal te kiezen heeft vele voordelen. Het is namelijk relatief goedkoop, geschikt voor kleine of grote afnames en zijn flexibel. Door de techniek van thermovormen krijgen de verpakkingen een eigen vorm. Zo kan er snel en makkelijk een verpakking in elke vorm worden gegoten.

Blisterverpakkingen die via thermovorming zijn geproduceerd kunnen wel lastig zijn om uit de verpakking te halen. Wie kent de hele opgave niet om nieuw elektronica of speelgoed uit de verpakking te halen? Tip: een blikopener doet in dit geval meestal wonderen.


Wat houdt thermovormen precies in bij blisterverpakkingen?

Thermovormen is een bepaalde vormgevingstechniek. Deze techniek heeft de functie om kunststof in een bepaalde vorm te krijgen. Deze kunststofvormen, ook wel thermoplasten genoemd, worden in een mal bij hoge temperaturen verhit en zijn daardoor vervormbaar. Na het afkoelen houdt de kunststofvorm de vorm van de mal. Vacuümvorming is overigens een andere naam voor thermovormen.

De grondstoffen van thermoplasten kunnen onder andere bestaan uit PET (Polyethyleentereftalaat), PVC (Polyvinylchloride) en PE (Polyetheen). PET is een van de meest gebruikte materialen bij thermovorming. Deze kunststof zie je vaak bij de blisterverpakking. Maar ook voor verpakkingen van bijvoorbeeld voedingsmiddelen en petflessen. PET is goed te vormen en bovendien heel geschikt om te recyclen. Uiteindelijk zeer milieuvriendelijk.

Blisterverpakking voor pillen

Kosten van blisterverpakkingen

Je wilt als bedrijf ook blisterverpakkingen laten maken voor je product, maar vraagt je af wat de kosten zijn? Er spelen bij de kosten van blisterpakkingen een aantal factoren mee. Je moet rekening houden met het soort blisterverpakking, de kwantiteit blisters en de dikte van de blisters.

Het is mogelijk om blisterverpakkingen af te nemen vanaf rond de 500 stuks. Als je het groot wilt aanpakken kan dit aantal oplopen tot een grootte van miljoenen stuks. Dit zie je veel bij medicijnen blisterverpakkingen.

De dikte van blisterverpakkingen is ook een belangrijk aspect. Die kunnen variëren van 0,1 tot 1,5mm. Dit heeft invloed op de prijs en het ligt er dan ook aan hoeveel materiaal voor de blisterverpakking wordt gebruikt. Je vormt een blister veel sneller met 0,2mm dan bij 0,8mm. Daarnaast speelt de toenemende verwerkingstijd bij de machines een grote rol. Goede aanbieders van blisterverpakkingen zijn bijvoorbeeld Mupla, Videojet en Ambi Pack blisterverpakkingen.


Blisterverpakking, je ziet ze overal

Blisterverpakkingen, je ziet ze op alle plaatsen en in alle soorten en maten. In elektronica winkels, in apotheken en grote warenhuizen. Ze zijn niet weg te denken en nemen een prominente aanwezigheid in het beeld van de mensen. Iedereen kent de medicijnen strips en ook iedereen heeft wel eens veel moeite moeten doen om een blisterverpakking met elektronica te openen. Voor dat laatste geval, vergeet niet dat een blikopener wonderen doet. Tip om te onthouden.