Revalidatie met fysiotherapie

Op het moment dat je lekker aan het hardlopen bent of fanatiek bezig bent in de sportschool sta je misschien niet zo stil bij blessures. Althans, ik als ervaren sporter verwachtte dit totaal niet. Ondanks ik mijn zoveelste rondje liep van 5KM kreeg ik ineens intense last van mijn knie. Mijn kruisbanden waren beschadigd met een operatie tot gevolg. Inmiddels ben ik alweer een tijdje aan het revalideren. Bij revalidatie is het belang van een goede fysio noodzakelijk. Ik heb een goede fysio in Rotterdam gevonden die gespecialiseerd is in sportfysiotherapie. In dit artikel wil ik graag de meest voorkomende sportblessures behandelen en hoe je deze kan voorkomen.

Wat is een sportblessure?

Wanneer je beweegt worden botten en pezen steviger, de spieren worden dikker en de gewrichten worden soepeler. Ondanks je een ervaren sporter bent kan het sporten soms verkeerd uitpakken. Dit kan bijvoorbeeld doordat een spier te ver uitrekt of een gewricht een andere kant op kantelt. Maar ook pezen en spieren kunnen scheuren of je kunt één van je botten breken. Dit worden gezamenlijk sportblessures genoemd.

Hoe ontstaat een blessure door te sporten?

Een sportblessure kan ineens ontstaan doordat je jezelf verstapt of valt. Ook kan een tegenstander tijdens bijvoorbeeld hockey je raken of je raakt verwikkelt in een botsing. Ook een ongelijke ondergrond kan zorgen voor een blessure zoals bij voetbal, deze sport zorgt vaak voor blessures aan de enkels waarbij de enkelband kan scheuren.
Maar sportblessures kunnen ook ontwikkeld worden over een langere termijn. Dit kan bijvoorbeeld door het dragen van verkeerde schoenen op een harde ondergrond. Dan vangen de knieën steeds de klappen op. Dit was helaas mijn persoonlijke geval, het te laat vervangen van mijn hardloopschoenen was funest voor mijn knie.

Sportblessure verhelpen door een goede fysio in Rotterdam

De meest voorkomende sportblessures

Een overzicht van de meest voorkomende sportblessures heb ik hieronder in een opsomming geplaatst.

  • Knieblessure

    Dit is de meest voorkomende blessures in de vorm van een springersknie, lopersknie of beschadiging van de kruisbanden of meniscus. Knieblessures komen veel voor bij hardlopers, wielrenners maar ook bij de sporten volleybal en basketbal.

  • Verzwikte enkel

    Meestal gaat het hier om een uitrekking van het enkelgewricht. De enkelbanden kunnen in- en afscheuren. Dit uit zich vervolgens in een flinke zwelling rondom de enkel en zorgt voor beperking tijdens het lopen en andere bewegingen.

  • Rug- en nekklachten

    Fitness, hockey en wielrennen zijn sporten waarbij deze klachten vaak naar voren komen. Veelal gaat het om steken en stijfheid in de onderrug. Bij rug- en nekklachten is een goede core stability zeer van belang

  • Tenniselleboog

    Meestal is de oorzaak hier een niet-bacteriële ontsteking van het peesweefsel. Dit komt doordat er kleine scheurtjes in het weefsel zitten die worden verergerd door te veel belasting of opgelopen letsel.

  • Zweepslag

    Dit zorgt veel acuut voor een felle en plotselinge pijnscheut. Het gaat hier om een spierscheur in de kuitspier die vaak ontstaat tijdens explosieve inspanning. Sporten waarbij zweepslag veel voorkomt zijn voetbal, tennis, basketbal en hardlopers.

Er zijn nog veel meer sportblessures maar dit zijn de meest voorkomende. Gelukkig voor de fanatieke sporter zijn sportblessures makkelijk te voorkomen. Uiteraard moet je hier wel een aantal dingen voor doen. Lees meer over de adviezen in de volgende paragraaf.

Hoe voorkom ik een sportblessure?

Het voorkomen van een sportblessure is beter dan genezen. Als je veel pech hebt volgt er een operatie gevolgd door een revalidatietraject. Wat in veel gevallen betekent dat je een tijdje uit de running bent. Letterlijk en figuurlijk. Alhoewel, er zijn veel adviezen die je kunt opvolgen om gewoon lekker te kunnen sporten zonder blessures. Persoonlijk hield ik mijzelf hier voorheen niet voor de volle 100% aan, maar nu maak ik het onderdeel van mijn sportroutine.

Door een trainingsschema op te stellen die past bij jouw persoonlijke situatie zoals leeftijd, conditie en sportniveau verklein je de kans op overbelasting. Zo bouw je geleidelijk het sporten op en zijn de kansen op blessures aanzienlijk minder.

Warming up! Iets wat ik wel altijd doe, maar veel (beginnende) sporters besteden hier niet voldoende aandacht aan met alle gevolgen van dien. Door een warming-up stroomt er veel zuurstofrijkbloed door de spieren en worden de spieren soepeler en reageer je sneller en beter. Een goede warming-up kan blessures voorkomen.

Krachttraining. Door regelmatig aan krachttraining te doen versterkt je de spieren. Met sterkere spieren kan je onvoorziene bewegingen of stoten beter opvangen. Dit vermindert de kans op bepaalde sportblessures.

Een coolingdown na het sporten bestaat vaak uit rek- en strekoefeningen. Door dit als vaste onderdeel te zien van je sportroutine kan je lichaam geleidelijk afkoelen. De dag erna heb je vaak ook minder last van spierpijn of stijfheid.

Bescherming tegen blessures kunnen ook helpen. Bijvoorbeeld scheenbeschermers bij voetbal, een gebitsbeschermer bij hockey en vechtsporten, een helm bij wielrennen, snowboarden en skiën. Of knie-, pols- en elleboogbeschermers bij skeeleren. En het dragen van de juiste kwalitatieve schoenen die geschikt is voor de ondergrond waarop je sport.

Een fysiotherapeut kan uitkomst bieden bij een sportblessure

Meestal moet je bij een sportblessure revalideren. Dit kan na een operatie maar ook zonder operatie. In veel gevallen zal je gaan revalideren bij een fysio die gespecialiseerd is in sportblessures. Uit mijn ervaring is het lastig om een goede fysio te vinden. Na veel reviews en rondbellen heb ik uiteindelijk een goede fysio in Rotterdam gevonden. Deze fysiotherapeut heeft een duidelijk revalidatieplan opgesteld, volledig op maat gemaakt en toegankelijk is voor het toepassen in het dagelijks leven. Ik raad je daarom ook aan om op zoek te gaan naar een goede fysio. Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen.