De groei van de skatecultuur

Ooit was skateboarden iets voor alternatievelingen die zich niets aantrokken van de maatschappij. Tegenwoordig is dat echter wel anders. Skatecultuur is een belangrijk onderdeel van de maatschappij geworden en in allerlei subculturen zijn hier zaken van terug te zien. Dat neemt niet weg dat de skatecultuur zelf ook nog altijd volop in ontwikkeling is. Dit uit zich op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door de interesse van bekende ontwerpers, maar ook door de bekende skaters die het tot grote internationale faam schoppen. Er gaat bovendien nog veel meer achter schuil. De skatecultuur lijkt daardoor alleen maar verder te groeien.

Hip geworden
Waar de skatecultuur ooit een belangrijke uitlaatklep was om zich af te zetten tegen de maatschappij, daar is dit tegenwoordig wel anders. Waren skaters dertig jaar geleden nog aparte figuren die zich niets aantrokken van de regels, daar voelen grote groepen zich tegenwoordig juist aangetrokken tot skaters en skatecultuur. Juist het tegendraadse is daardoor tegenwoordig de hippe norm geworden. De levensstijl is in al zijn facetten doorgedrongen tot de mainstream. Op een aantal fronten is dit duidelijk zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan kleding, maar denk ook aan bijvoorbeeld ontwerp. Hier zijn hele duidelijke kenmerken te vinden van deze groei die is doorgemaakt.

Kleding
De meest prominente ontwikkeling die al vele jaren zichtbaar is, is die van de skatekleding. Deze is allang niet meer voorbehouden aan de echte boarders alleen. Allerlei varianten hebben hun weg gevonden naar bijvoorbeeld de bekende ketens. Daar worden de onderdelen dan ook gecombineerd met elementen uit andere cultuurstromingen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van de echte skateschoen, maar dan als casual schoeisel. Bijvoorbeeld schoenen van Vans. Deze merken hebben zich in de afgelopen jaren sterk breder ontwikkeld en zijn nu dan ook geaccepteerd door een groot publiek. Daarnaast zijn de modellen vaak gekopieerd door bekende ontwerpers van andere grote merken. Een voorbeeld van zo’n hip kleding merk is Vans.

Design
Een andere ontwikkeling is die op het gebied van design. Op dit vlak is namelijk een ontwikkeling zichtbaar die twee kanten op werkt. Waar grote ontwerpers elementen uit de skatecultuur gebruiken in hun nieuwe creaties, daar gebeurt ook het omgedraaide. De skatecultuur wordt tegenwoordig voor een deel ontwikkeld en vormgegeven door de grote ontwerpers. Daardoor zijn er nieuwe subculturen ontstaan. Ook is het daarbij niet ongebruikelijk dat de werelden elkaar opzoeken. Bekende merken werken bijvoorbeeld samen met de grote namen voor specifieke lijnen binnen het merk. Dit is iets wat vaker en vaker aan het gebeuren is.

De levensstijl
Een belangrijke reden waarom al dit soort ontwikkelingen in de skatecultuur en daarbuiten zichtbaar zijn is de nadruk die tegenwoordig op levensstijl ligt. Meer en meer is het gebruikelijk om een complete stijl aan te meten. Het gaat dus niet alleen om een onderdeel dat slechts een puzzelstukje van het geheel vormt. Het gaat erom dat de complete puzzel zo veel als mogelijk in één keer wordt aangeboden. Een voorbeeld van een dergelijke lifestyle is de skatelifestyle. Dit is dan ook de reden waarom op deze wijze naar het geheel wordt gekeken door veel verschillende partijen uit allerlei verschillende takken.

Volwassen geworden
Deskundigen denken dat de ontwikkeling die de skatecultuur heeft doorgemaakt goed te verklaren is uit het feit dat skaters van het eerste uur inmiddels volwassen zijn geworden. De dagen op het skatepark zijn dan misschien ingeruild voor dagen achter het bureau, maar de skatecultuur zit nog altijd diep van binnen bij hen. Dit uit zich door ontwikkelingen zoals die op de markt te zien zijn. Een groot deel van de skaters die in de jaren negentig een hechte groep vormden zijn inmiddels een belangrijk onderdeel van de arbeidsmarkt geworden. Zij hebben daardoor de invloed gekregen die nodig is om de cultuur verder door te voeren.

Echte liefhebbers
Natuurlijk zal het nooit mogelijk zijn om op deze wijze de ziel van de echte liefhebbers te vangen. De skatecultuur zoals hij ooit was, bestaat nog altijd. Ver buiten de spotlights van de grote ontwerpers en dure kledinglijnen zijn nog altijd liefhebbers te vinden. Hen gaat het toch nog altijd vooral om het leven met een board onder de arm of onder de voeten. Dat neemt overigens niet weg dat ook zij elementen kunnen aannemen uit de nieuwe substromingen wanneer dit goed bij hen past. Al zal dit minder vanuit het lifestyleoogpunt en meer vanuit praktisch gemak worden overwogen.