Revalidatie met fysiotherapie

Goede fysio in Rotterdam

Op het moment dat je lekker aan het hardlopen bent of fanatiek bezig bent in de sportschool sta je misschien niet zo stil bij blessures. Althans, ik als ervaren sporter verwachtte dit totaal niet. Ondanks ik mijn zoveelste rondje liep van 5KM kreeg ik ineens intense last van mijn knie. Mijn kruisbanden waren beschadigd met een operatie tot gevolg. Inmiddels ben ik alweer een tijdje aan het revalideren. Bij revalidatie is het belang van een goede fysio noodzakelijk. Ik heb een goede fysio in Rotterdam gevonden die gespecialiseerd is in sportfysiotherapie. In dit artikel wil ik graag de meest voorkomende sportblessures behandelen en hoe je deze kan voorkomen.

Wat is een sportblessure?

Wanneer je beweegt worden botten en pezen steviger, de spieren worden dikker en de gewrichten worden soepeler. Ondanks je een ervaren sporter bent kan het sporten soms verkeerd uitpakken. Dit kan bijvoorbeeld doordat een spier te ver uitrekt of een gewricht een andere kant op kantelt. Maar ook pezen en spieren kunnen scheuren of je kunt één van je botten breken. Dit worden gezamenlijk sportblessures genoemd.

Hoe ontstaat een blessure door te sporten?

Een sportblessure kan ineens ontstaan doordat je jezelf verstapt of valt. Ook kan een tegenstander tijdens bijvoorbeeld hockey je raken of je raakt verwikkelt in een botsing. Ook een ongelijke ondergrond kan zorgen voor een blessure zoals bij voetbal, deze sport zorgt vaak voor blessures aan de enkels waarbij de enkelband kan scheuren.
Maar sportblessures kunnen ook ontwikkeld worden over een langere termijn. Dit kan bijvoorbeeld door het dragen van verkeerde schoenen op een harde ondergrond. Dan vangen de knieën steeds de klappen op. Dit was helaas mijn persoonlijke geval, het te laat vervangen van mijn hardloopschoenen was funest voor mijn knie.

Sportblessure verhelpen door een goede fysio in Rotterdam

De meest voorkomende sportblessures

Een overzicht van de meest voorkomende sportblessures heb ik hieronder in een opsomming geplaatst.

 • Knieblessure

  Dit is de meest voorkomende blessures in de vorm van een springersknie, lopersknie of beschadiging van de kruisbanden of meniscus. Knieblessures komen veel voor bij hardlopers, wielrenners maar ook bij de sporten volleybal en basketbal.

 • Verzwikte enkel

  Meestal gaat het hier om een uitrekking van het enkelgewricht. De enkelbanden kunnen in- en afscheuren. Dit uit zich vervolgens in een flinke zwelling rondom de enkel en zorgt voor beperking tijdens het lopen en andere bewegingen.

 • Rug- en nekklachten

  Fitness, hockey en wielrennen zijn sporten waarbij deze klachten vaak naar voren komen. Veelal gaat het om steken en stijfheid in de onderrug. Bij rug- en nekklachten is een goede core stability zeer van belang

 • Tenniselleboog

  Meestal is de oorzaak hier een niet-bacteriële ontsteking van het peesweefsel. Dit komt doordat er kleine scheurtjes in het weefsel zitten die worden verergerd door te veel belasting of opgelopen letsel.

 • Zweepslag

  Dit zorgt veel acuut voor een felle en plotselinge pijnscheut. Het gaat hier om een spierscheur in de kuitspier die vaak ontstaat tijdens explosieve inspanning. Sporten waarbij zweepslag veel voorkomt zijn voetbal, tennis, basketbal en hardlopers.

Er zijn nog veel meer sportblessures maar dit zijn de meest voorkomende. Gelukkig voor de fanatieke sporter zijn sportblessures makkelijk te voorkomen. Uiteraard moet je hier wel een aantal dingen voor doen. Lees meer over de adviezen in de volgende paragraaf.

Hoe voorkom ik een sportblessure?

Het voorkomen van een sportblessure is beter dan genezen. Als je veel pech hebt volgt er een operatie gevolgd door een revalidatietraject. Wat in veel gevallen betekent dat je een tijdje uit de running bent. Letterlijk en figuurlijk. Alhoewel, er zijn veel adviezen die je kunt opvolgen om gewoon lekker te kunnen sporten zonder blessures. Persoonlijk hield ik mijzelf hier voorheen niet voor de volle 100% aan, maar nu maak ik het onderdeel van mijn sportroutine.

Door een trainingsschema op te stellen die past bij jouw persoonlijke situatie zoals leeftijd, conditie en sportniveau verklein je de kans op overbelasting. Zo bouw je geleidelijk het sporten op en zijn de kansen op blessures aanzienlijk minder.

Warming up! Iets wat ik wel altijd doe, maar veel (beginnende) sporters besteden hier niet voldoende aandacht aan met alle gevolgen van dien. Door een warming-up stroomt er veel zuurstofrijkbloed door de spieren en worden de spieren soepeler en reageer je sneller en beter. Een goede warming-up kan blessures voorkomen.

Krachttraining. Door regelmatig aan krachttraining te doen versterkt je de spieren. Met sterkere spieren kan je onvoorziene bewegingen of stoten beter opvangen. Dit vermindert de kans op bepaalde sportblessures.

Een coolingdown na het sporten bestaat vaak uit rek- en strekoefeningen. Door dit als vaste onderdeel te zien van je sportroutine kan je lichaam geleidelijk afkoelen. De dag erna heb je vaak ook minder last van spierpijn of stijfheid.

Bescherming tegen blessures kunnen ook helpen. Bijvoorbeeld scheenbeschermers bij voetbal, een gebitsbeschermer bij hockey en vechtsporten, een helm bij wielrennen, snowboarden en skiën. Of knie-, pols- en elleboogbeschermers bij skeeleren. En het dragen van de juiste kwalitatieve schoenen die geschikt is voor de ondergrond waarop je sport.

Een fysiotherapeut kan uitkomst bieden bij een sportblessure

Meestal moet je bij een sportblessure revalideren. Dit kan na een operatie maar ook zonder operatie. In veel gevallen zal je gaan revalideren bij een fysio die gespecialiseerd is in sportblessures. Uit mijn ervaring is het lastig om een goede fysio te vinden. Na veel reviews en rondbellen heb ik uiteindelijk een goede fysio in Rotterdam gevonden. Deze fysiotherapeut heeft een duidelijk revalidatieplan opgesteld, volledig op maat gemaakt en toegankelijk is voor het toepassen in het dagelijks leven. Ik raad je daarom ook aan om op zoek te gaan naar een goede fysio. Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen.

Hulp bij het maken van de juiste keuzes

keuzes en coaching

Het maken van keuzes is niet gemakkelijk. Wat nu als je de verkeerde keuze maakt en je drijft steeds verder af? Gelukkig hoeft dit niet altijd nodig te zijn. Bijvoorbeeld wanneer je de hulp van een coach inroept. Dit maakt het immers een stuk beter mogelijk om de verschillende opties goed naast elkaar te leggen en zo te ontdekken wat de beste optie is. Er is dus voldoende reden om het in de arm nemen van een coach serieus te nemen. Er zijn allerlei aspecten van het leven waar coaching in belangrijke mate bij kan helpen.

De loopbaan

Een belangrijk vlak waarop het vaak lastig kan zijn om de goede richting op te blijven gaan is de loopbaan. Dit kan in allerlei opzichten het geval zijn. Het kiezen van een richting is hier al een voorbeeld van. Veel verder gaat het nog wanneer eenmaal al een richting gekozen is en er nu het maximale uitgehaald moet worden. In zulke gevallen kan de waarde van een loopbaancoach zeer groot zijn. Juist ook omdat er zich situaties zullen voordoen waar anderen in je directe omgeving in zijn geheel niet mee te maken krijgen. Iemand met kennis is dan een belangrijke steunpilaar te noemen.

Oplossend te werk gaan

De belangrijkste reden om voor coaching te kiezen als het gaat om de loopbaan is dat er oplossend te werk gegaan wordt. Er zullen zich problemen voordoen die aangepakt moeten worden. Het gaat dan niet direct om een werk gerelateerd probleem, maar bijvoorbeeld om zaken die rondom het werk heen spelen. Denk bijvoorbeeld aan het voelen van weinig waardering voor de bijdrage die geleverd wordt. Al dit soort zaken zijn van groot belang om aan te pakken. Dit is immers de enige manier waarop de baan volledig vervullend kan zijn. Juist dit is zo belangrijk als het gaat om het doen van werk.

Alles uit de kast

Uiteindelijk is het natuurlijk het doel om de beste versie van jezelf te kunnen zijn. Dat betekent er zowel op praktisch vlak als op psychologisch vlak aan de slag zal moeten worden gegaan. Zo kan je zorgen dat je alles uit de kast haalt om optimaal te presteren. Het vinden van de juiste focus en deze vasthouden is dan bijvoorbeeld zeer belangrijk. Dit is echter bij lange na niet altijd even gemakkelijk. Juist dan kan coaching net die meerwaarde zijn die je nodig hebt. Door te zoeken naar je kracht en deze in te zetten kan je immers het verst komen.

Rust vinden

Een belangrijke factor als het gaat om het vinden van je focus is het ervaren van een bepaalde mate van rust. Dit doe je door de zorgen die je hebt weg te laten nemen door de hulp van coaching in je loopbaan. Zo kan je bijvoorbeeld voorkomen dat je met een burn-out te maken krijgt en laat je stress van je afglijden zodat je altijd krachtig kan optreden in elke situatie. Dit is niet gemakkelijk, zeker niet in de huidige drukke en veeleisende maatschappij. Toch is het goed mogelijk om dit voor elkaar te krijgen.

De juiste coach

Het vinden van rust en focus zal alleen lukken wanneer je hiervoor openstaat. Dat betekent ook dat er meer nodig is dan wilskracht alleen. Het is ook belangrijk om de juiste coach te vinden. De rol van de coach is immers dat de juiste snaar bij jou geraakt moet worden. Dit kan alleen worden gedaan wanneer je de coach vertrouwt en gelooft. Neem daarom altijd de tijd om te bekijken welke mogelijkheden er geboden worden. Aan de hand daarvan kan je de juiste keuze maken. Zo kan de coaching een toegevoegde waarde zijn die jou sterker maakt en zorgt dat je meer bereikt.

Andere situaties

Er zijn talloze situaties waarin een goede coach van pas pas kan komen. Denk aan het opbouwen van zelfvertrouwen. Of wellicht een personal coach om je te helpen met afvallen. Daarbij maken steeds meer koppels gebruik van een coach gespecialiseerd in relatietherapie wanneer de relatie onder druk staat.

Wat de reden ook is om een coach in te schakelen, het is in ieder geval altijd van belang om zo snel als mogelijk te beginnen. Hoe eerder je begint, hoe verder je kan komen in het leven. Uiteindelijk is het je daar natuurlijk om te doen. Je wilt voldoening vinden in je werk en je wilt er het beste uithalen voor jezelf, maar ook voor je werkgever. Alle deze redenen bij elkaar maken het dat je bij voorkeur zo snel als mogelijk moet beginnen met het werken met een goede professional die je verder helpt.

Ben jij coach of maak je gebruik van een goede coach, deel jouw tips met andere lezers!

Beter sporten? Begin met beter slapen!

Sporten is een belangrijke factor in je gezondheid. Alleen sporten is echter niet voldoende. Je moet namelijk ook zorgen dat je het op de juiste manier doet. Dat betekent bijvoorbeeld dat je moet zorgen dat je blessurevrij blijft. Een rol is daarin weggelegd voor een goede nachtrust. Of eigenlijk voor goede rust in het algemeen. Wat dus bijna als vanzelf weer inhoudt dat je ook goede aandacht moet besteden aan de ideale omstandigheden om goed te kunnen slapen. Hoe je dat doet kun je hier leren. Met deze tips wordt het een flink stuk gemakkelijker. Continue reading “Beter sporten? Begin met beter slapen!”

De groei van de skatecultuur

Ooit was skateboarden iets voor alternatievelingen die zich niets aantrokken van de maatschappij. Tegenwoordig is dat echter wel anders. Skatecultuur is een belangrijk onderdeel van de maatschappij geworden en in allerlei subculturen zijn hier zaken van terug te zien. Dat neemt niet weg dat de skatecultuur zelf ook nog altijd volop in ontwikkeling is. Dit uit zich op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door de interesse van bekende ontwerpers, maar ook door de bekende skaters die het tot grote internationale faam schoppen. Er gaat bovendien nog veel meer achter schuil. De skatecultuur lijkt daardoor alleen maar verder te groeien.

Hip geworden
Waar de skatecultuur ooit een belangrijke uitlaatklep was om zich af te zetten tegen de maatschappij, daar is dit tegenwoordig wel anders. Waren skaters dertig jaar geleden nog aparte figuren die zich niets aantrokken van de regels, daar voelen grote groepen zich tegenwoordig juist aangetrokken tot skaters en skatecultuur. Juist het tegendraadse is daardoor tegenwoordig de hippe norm geworden. De levensstijl is in al zijn facetten doorgedrongen tot de mainstream. Op een aantal fronten is dit duidelijk zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan kleding, maar denk ook aan bijvoorbeeld ontwerp. Hier zijn hele duidelijke kenmerken te vinden van deze groei die is doorgemaakt.

Continue reading “De groei van de skatecultuur”

Hypnose gebruiken als sporter

Sporten is belangrijk. Voor alle mensen geldt dat lichaamsbeweging een belangrijk wapen is tegen allerlei ziektes. Niet alleen lichamelijk, maar zeker ook geestelijk zal je je er beter door voelen. Toch is het juist de geest die de mens vaak in de weg zit waar het gaat om sporten. De geest is namelijk zeer sterk. De mens hoeft nauwelijks moeite te doen om zichzelf ervan te overtuigen dat er leukere dingen zijn dan sporten, of dat we er eigenlijk helemaal geen zin in hebben. Dit is natuurlijk niet goed voor de gezondheid op lange termijn. Gelukkig is daar een oplossing voor, de hypnose cursus.

Het verschil tussen denken en doen
Het belangrijkste verschil zit hem in het denken en het doen. Zeker ook in relatie tot wat je op welk moment denkt. Op een koude dinsdagavond ben je misschien heel enthousiast, maar als je dan de volgende ochtend ook echt moet gaan sporten, dan is het ineens allemaal een stuk minder interessant en denk je liever aan hele andere dingen. De oplossing zit hem dan ook niet in je bewuste gedachten, maar in je onderbewuste. Juist op die plek kan je heel veel winst boeken op dit gebied. Dat doe je door hypnose en sport te koppelen.

Continue reading “Hypnose gebruiken als sporter”